fbpx

Mi az SMTP? Mit jelent az SMTP?

Az SMTP a Simple Mail Transfer Protocol rövidítése. Ez egy szabványos kommunikációs protokoll az e-mail-ek interneten történő továbbítására. Az SMTP egy viszonylag egyszerű, szöveg alapú protokoll, ahol egy üzenetnek egy vagy több címzettje is lehet.
A küldő SMTP szerver az a kiszolgáló szerver, ami a levelezőtől megkapja a levelet és a levélben megadott címzett(ek) fogadó SMTP szerverének átadja.

Az SMTP szolgáltatás a TCP 25-ös portját használja. Az SMTP szerverhez szükséges hitelesítés is általában, ami lehet a szolgáltatótól kapott e-mail címhez tartozó felhasználónév és jelszó, de ez lehet ettől eltérő is. Az SMTP kapcsolatot a kiszolgáló szerver elláthatja SSL és TLS titkosítással a felhasználók védelme érdekében.

Magyarországon több szolgáltató a hálózatán belül csak saját SMTP szervert engedélyez levél küldésre. 

Ez miért probléma?

Tegyük fel, hogy laptopot használ és a levelezését a Microsoft Outlook-on keresztül intézi. Otthon INVITEL szolgáltatja az internetet. Átmennek egy barátjükhoz nyaralni vagy netán elmennek külföldre, de ugyanúgy szeretné használni a levelezését, mint otthon.

A bejövő levelekkel nem lesz probléma, azok minden esetben le fognak töltődni a szerverről, viszont a kimenő levelekkel az lesz a probléma, hogy a barátjánál vagy ahol külföldön megszálltak, már nem az a szolgáltató szolgáltatja az internetet, hanem egy teljesen más szolgáltató, aki általában nem engedélyezi a saját hálózatán keresztül kiküldeni a leveleket más SMTP szerveren keresztül, csak a sajátján, így Őnnek hibával vissza fogja dobni a levelező rendszer a küldött levelet, “küldés sikertelen” címen és valszínűleg nem fogja tudni, hogy mi lehet a probléma.

Ilyen esetben nem tudja az ember, hogy mit csináljon.

Léteznek olyan SMTP szerverek, amelyek más portokon keresztül kommunikálnak, amit a teljesen más szolgáltató engedélyez, hiszen azt a portot nem kifejezetten a levelezésre hazsnálják (pl: 587-es port).

Amennyiben Ön mégis szeretné levelezését gondtalanul használni más szolgáltatóknál, a pcszerviz.net segít Önnek DÍJMENTESEN biztosítani SMTP szolgáltatást, melyet az smtp (kukac) pcszerviz.net címre küldött levélben kérhet KÖTELEZETTSÉGEK NÉLKÜL.

Levelezés, levelező program beállításokkal, e-mail küldéssel és fogadással kapcsolatos beállításokat IDE kattintva talál!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!