fbpx

Mi a POP3? Mit jelent a POP3?

A Post Office Protocol version 3 (POP3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek (Outlook Express, Microsoft Outlook, Thunderbird, és egyéb levelező programok) vagy online alkalmazások letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról. Napjainkban ez a legelterjedtebb protokoll az elektronikus levelek lekéréséhez.

A jelenleg használatos harmadik változat (version 3) elődjei a POP, illetve POP2 változatok.

A POP3 protokoll segítségével egy felhasználó könnyedén letöltheti a saját számítógépére vagy laptopjára az e-mail teljes tartalmát csatolmányokkal együtt. Tudja olvasni illetve törölni azokat. Ezek a levelek akkor is elérhetőek, ha a szmítógépünk vagy laptopunk közvetlenül NEM csatlakozik internethez.

Néhány fontos tudnivaló a POP3 beállításokról:

  • Offline (internet kapcsolat nélkül) is olvashatók a levelek.
  • A levelek szöveg részében gyorsabben kereshetünk, mint IMAP használatakor, mert a levelek helyben, a számítógépünkön illetve laptopunkon tárolódnak.
  • A POP3 protokoll esetében a kiszolgáló (szerver) csak addig tárolja a levelet, amíg a felhasználó le nem tölti vagy törli onnan.
  • A levelek olvasása kortátozott arra a munkaállomásra (számítógép / laptop), ahova letöltjük azokat.

Működési elve:

A protokollra eredetileg az időszakosan létrejövő TCP/IP kapcsolatok (például régi “betárcsázós internet”dial-up) miatt volt szükség, ugyanis lehetővé tette a kapcsolódás korlátozott ideje alatt a levelek kezelését a felhasználó gépén, úgy, hogy a levelek összességében akár a szerveren is maradhatnak.

A levelek kiküldéséhez az úgynevezett SMTP protokollon keresztül van lehetőségünk.

Levelezés, levelező program beállításokkal, e-mail küldéssel és fogadással kapcsolatos beállításokat IDE kattintva talál!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!