fbpx

Benchmark tesztek

Tesztelt játékok

1. Escape from Tarkov

2. Chernobylite

3. Counter-Strike Global Offensive

4. Apex Legends

5. Fortnite

1. Escape from Tarkov

Alapinformációk a játékról:

Az Escape from Tarkov egy nehéz open world játékmódú, sztorialapú MMO, ami FPS/TPS (első/harmadik nézetből játszódó akciójáték) elemeket RPG (szerepjáték) szerepekkel keresztezi. Az Escape From Tarkov eseményei a képzeletbeli Norvinsk körzet Különleges Gazdasági Zónájában játszódik, ami egy Európa és Oroszország közötti átjáróvá vált a jelenben. A szakadatlan összecsapások Tarkovban óriási pánikot keltettek. A helyi lakosság elhagyta a várost, de akik ott maradtak, megpróbálják a saját vagyonukat más kárára gyarapítani. Azok a helyiek, akik elfogadták az új valóságot, jól felfegyverzett bandákba tömörültek, és elkezdték a város újrafelosztását. Manapság Tarkovot különböző csoportok láthatatlan határai szabdalják. A kapzsi fegyveres rablók akármeddig elmennek, hogy értékes zsákmányokra tegyenek szert, legyen az civilek meggyilkolása, vagy direkt összecsapások a két zsoldoscéggel. A játékosoknak egy zsoldos bőrébe kell bújnia, aki túlélte a Tarkovi összecsapások kezdeti szakaszait. Miután a játékos eldöntötte, hogy melyik oldalt, a USEC vagy BEAR -t választja, a karakter elkezd kiutat törni magának a városból. Tarkovot az ENSZ és az orosz katonaság lezárta, az ellátmányozási vonalak el vannak vágva, a hadműveleti központtal való kommunikáció megszűnt, és ezek közt az állapotok közt mindenkinek saját döntéseket kell hoznia arról, hogy mit csináljon, és hogy hogyan jusson ki ebből a káosz-sújtotta nagyvárosból.

2. Chernobylite

Alapinformációk a játékról:

A 34 évvel ezelőtti, 1986-os atomerőmű baleset nemcsak az erőmű közelében levők életét tette tönkre, hanem máig hatása van életünkre, szarkofág ide vagy oda. Ám ahogy az ember általában vonzódik a borzalmakhoz, úgy bizonyos szempontból érthető, hogy sokunk izgatva vetette bele magát 12 évvel ezelőtt a S.T.A.L.K.E.R. kegyetlen, anomáliákkal, mutánsokkal és őrült milicistákkal teli csernobili Zónájába, titkok és értékes ereklyék után kutatva. Mert ez a játék is az 1986-os katasztrófát gondolja tovább, és e-köré sző egy sci-fi és horrorelemekből építkező, a S.T.A.L.K.E.R.-ére kísértetiesen emlékeztető, de annál személyesebb történetet, A Chernobylite rendkívül hasonló a STALKER-hez: a csernobili 30 km-es zónában játszódik, a területen hemzsegnek a barátságos és kevésbé barátságos stalkerek, az ellenséges katonák, a szörnyek és az anomáliák. A sztori szerint a főhős annak idején az atomerőműben dolgozott, ám most visszatért, hogy 30 év után megkeresse a robbanás idején eltűnt barátnőjét, miután valamiféle másik dimenzión keresztül sikerült kapcsolatot létesítenie vele.

A Chernobylite teljesen single player, vannak benne szerepjátékos elemek, a játékosok döntései pedig következményekkel járnak, ezek fényében pedig több befejezése is lesz a kalandnak. Jelenleg a játék még elő Béta fázisban van.

3. Counter-Strike Global Offensive

Alapinformációk a játékról:

A Counter-Strike kétségtelenül a játékvilág egyik legsikeresebb címének számít, ami a mai napig egy igen jelentős rajongótáborral rendelkezik. A Counter-Strike: Global Offensive (röviden CS:GO) a Counter-Strike sorozat legfrissebb kiadása, mely egy online FPS (first-person shooter) akció játék. A széria ezen verziója 2012 augusztus 21-én jelent meg, azóta viszont rengeteg átalakításra került sor a kezdetleges verzió óta. A játék kompetitív jellegű a játékmenetét tekintve, amiben két öt fős csapat játszik egymás ellen különböző pályákon egy 30 körös összecsapásban, mely két 15-15 körös félidőre van szétbontva, így mind a két fél játszik a Terrorista (T) és a Terror-elhárítók (CT) oldalán. Az a csapat győz, aki hamarabb eléri a 16 nyert kört, azonban nagyobb versenyeken létezik hosszabbítás is, mely annyit takar, hogy egy 15-15-ös végeredmény esetén egy hat körös hosszabbításra kerül sor, melyből négy megnyert kör jelent győzelmet egy csapat számára. A mellett, hogy ügyesen kell célozni, ügyelni kell a pénzügyekre is, hiszen a játékban a csapatok a felszereléseiket meg kell, hogy vásárolják, az egyes körök után pedig a csapatok pénzt is kapnak, természetesen a győztes fél mindig többet, mint az ellenfele. Az egyes pályák rendelkeznek egy “A” illetve egy “B” bombalerakóval, melyek valamelyikére kell elhelyeznie a terroristáknak az általuk cipelt C4-es bombát, a Terror-elhárítók feladata pedig természetesen ennek a megakadályozása. Több pálya is rendelkezésre áll a játszani kívánók számára, viszont aki versenyszerűen űzi az e-sport ezen játékát, az hét pályán mérheti össze tudását, mely lista elemei évről évre változnak. A játékban nem kell számítani hatalmas látványvilágra. Összességében a konkurensekkel összehasonlítva a Source engine-en már látszanak az eltelt évek, főleg a fény-árnyék hatások megjelenítésén, ugyanakkor még mindig elképesztő, hogy a fejlesztők mit képesek kihozni a grafikus motorból. Mindezt úgy, hogy az optimalizálás abszolút hibátlan, s egy közepes notebookon kellemes látvány mellett minden akadás nélkül, gyönyörűen fut a program.

4. Apex Legends

Alapinformáció a játékról:

A kicsit több mint két évvel ezelőtt megjelent Titanfall-folytatás egyértelműen az adott esztendő egyik legüdébb, legszórakoztatóbb shootere volt. A játék kampánya nemcsak izgalmas és érdekes sztorit mutatott be, de közben tele volt friss megoldásokkal is. Az online szekció eközben ugyanazt kínálta, mint az első felvonás, azaz akrobatikus ugrálgatást, falon rohangálást, na és persze elképesztő méretű robotokat, de mindezt végre sikerült tartalommal is megtámogatni. Ennek ellenére a Titanfall 2 pont olyan fogadtatásban részesült, mint elődje. A rajongók visszafogottsága persze érthető volt, dönteniük kellett, hogy a zsúfolt ünnepi szezonra időzített megjelenéskor mire költik a pénzüket, ezek után nem meglepő, hogy a Titanfall 2 gyakorlatilag már akkor elveszítette a konkurenciával szembeni küzdelmet, amikor még meg sem jelent. A kezdeti lelkesedés ennek megfelelően nagyon gyorsan elillant, a játék multiplayer módjának szerverei pedig fájdalmasan gyorsan elnéptelenedtek. Az Electronic Arts elismerte, hogy eltaktikázta magát, de arra talán kevesen mertek volna fogadni, hogy a visszafogott bevételi adatok után a kiadó valaha még lehetőséget ad a sorozatnak. Szerencsére nem így lett, a Respawn Entertainment ugyanis megerősítette, hogy még idén kapunk valamilyen új Titanfall-játékot, közben pedig mindenféle komolyabb hírverés nélkül bemutatkozott egy, a játék univerzumában játszódó battle royale-mellékág, az Apex Legends is, ami ugyan mellőzi mindazt, amitől a Titanfall mindig is Titanfall volt, de mi ezt egyetlen percig sem bánjuk. Az Apex Legends alapjai ismerősek lehetnek mindenkinek, aki játszott már bármilyen battle royale játékmóddal. Itt is egy repülőből kell kiugrani, földet érés után pedig a véletlenszerűen szétszórt fegyvereket és felszerelési tárgyakat felhasználva vehetjük fel a harcot mindenki mással. A játéktér folyamatosan szűkül, a biztonságos zónán kívül pedig veszítünk az életünk tartamából, a végén pedig csak egy győztes csapat lehet. A másik érdekes újdonság, ami kiemeli az Apex Legends-et a többi battle royale játék közül, az, az újjáélesztés lehetősége. A lelőtt csapattársainkat itt is fel tudjuk szedni a földről, mint a legtöbb hasonló játékban, viszont, ha ez nem jön össze, akkor sincs minden veszve. A halál beállta után ugyanis még rövid ideig megszerezhetjük bajtársunk banner-ét, ha pedig ezt eljuttatjuk a legközelebbi újjáélesztő pontig, a társunk rövid várakozás után újra becsatlakozhat a küzdelembe. Így, ha le is szednek minket, akkor sincs nagy gond: amíg a csapatunk él, addig nekünk is lehetőségünk van visszajutni a meccsbe.

5. Fortnite

Alapinformáció a játékról:

Az Epic Games és a People Can Fly legújabb közös játéka eredetileg egy zombis túlélőhorrornak készült ( a későbbiekben az is lett belőle), ám a készítők gondoltak egyet, és kiadtak egy önállóan is futtatható, ingyenes játékmódot hozzá. A szabályok egyszerűek, ledobnak száz játékost egy hatalmas pályára, aztán el kell kezdeni kinyírni egymást. A szigeten egy rakat fegyver van elrejtve, a pisztolytól a shotugunon át egészen a mesterlövész-puskáig, de építhetünk bunkereket és csapdákat is, a lényeg, hogy előbb húzzuk meg a ravaszt, mint ahogy azt sorstársaink tennék. Figyelni kell viszont, mert nem maradhatunk sokáig egy helyen. Egy hatalmas vihar közelít ugyanis a sziget felé, egyre nagyobb területet elfoglalva a játéktérből. Ha kint ragadunk a veszélyzónában, akkor perceken belül meghalhatunk, ha viszont engedjük magunkat a sziget belseje felé terelni, akkor meg az ellenség fog levadászni. Egyéni stílusa van a Fortnite-nak. Rajzfilmes látvány, szimpatikus karakterek, napfény, ezernyi színben pompázó játékvilág, ez vár ránk a szigeten, na meg persze maga az Éhezők viadala. A játék bármelyik pontján előhívható egy szerkesztő, hősünk pedig másodpercek alatt falakkal, padlóval, tetővel rendelkező bunkereket képes felhúzni, gyilkos védelmi rendszerekkel. A stratégia pedig erre is épül. Egy jó helyre épített, használható és erős bunkerrel mi lehetünk a száz játékos közül az, aki túléli a szigetet. A Fortnite: Battle Royale egyetlen helyszínen játszódik, meccsei pedig átlag 20 percet vesznek igénybe, amivel gyorsabb és lazább, mint az átlag 30 perces összecsapásos Battleroyal játékok. A Fortnite érdekessége pedig, hogy rombolni nemcsak csákányunkkal tudunk, de fegyvereinkkel is. Ha meglátunk valakit, aki bebújik egy ajtó mögé, csak előkapjuk a legnagyobb fegyverünket, és megsorozzuk, ami nem fog sokáig tartani az ellenfelünk számára, ebben biztosak lehetünk. Magukat a fegyvereket egyébként a játék színkódokkal jelöli, vannak mindennapi, átlagos fegyverek, illetve ritkán előforduló, epic és legendary darabok is rangjuknak megfelelő sebzéssel bírnak.

Számítógép konfiguráció adatai:

Alaplap: GIGABYTE B365M AORUS ELITE
Processzor: Intel Core i5-9400F 2900MHz 9MB LGA1151
CPU hűtő: Cooler Master MasterLiquid ML120L (RGB1.0)
Memória: Kingston 16GB DDR4 2666MHz Kit(2x8GB) HyperX Fury Black Series
Videókártya: GIGABYTE GTX 1650 WINDFORCE OC 4G GV-N1650WF2OC-4GD
Háttértár: Samsung 500GB M.2 2280 970 Evo Plus NVMe Series
Számítógépház: Cooler Master MasterBox MB520 RGB Acryl version
Tápegység: Cooler Master 500W Elite V3 Series

A játékok tesztre való készenléte

Escape from Tarkov

Chernobylite

Counter-Strike Global Offensive

Apex Legends

Fortnite

A tesztre való készenlét előtti összegzés

A játékok futtatásához a számítógépünk megfelelőnek tűnik, minden hardware specifikáció erős, így készen állunk a tesztelésre.

A teszt alatt várható eredmények

1. Escape from Tarkov

2. Chernobylite

Mivel még béta játék azért nincsen hozzá mások által készített grafikai és felbontásbeli beállításokkal készített átlagos FPS értéket mutató példák

3. Counter-Strike Global Offensive

4. Apex Legends

5. Fortnite

A várható eredmények összegzése

A játékokban várható FPS számok megfelelőnek tűnnek. Az Escape from Tarkov és az Apex Legends eredményei mutatják azt, hogy az FPS számunk alacsonyabb lehet, de még így is bőven élvezhetően játszhatóak. A Chernobylite mivel még béta játék ezért nincsen hozzá még várható FPS érték. De előzetes felmérések alapján minden probléma nélkül játszható lesz. A többi játéknak pedig nem erősek a grafikai igényei így azokat minden gond nélkül élvezhetjük.

A TESZT

1. Escape from Tarkov

Benchmark video

A Benchmark eredmények összegzése

A játékban tapasztaltak és az előző felmérések alapján várható eredmények megegyeznek. A játék a legmagasabb grafikai beállításokon is kiválóan futott, néhol megfigyelhető volt az FPS ingadozás és csökkenés, de csak pár másodpercig. Ez attól is lehet, hogy a játék még béta verziójú és nincs teljesen optimalizálva. A játékélmény élvezhető volt, de amennyiben versenyszerűen szeretnénk játszani vele, akkor a „magas grafikai” beállítások is elegendőek hozzá. A tesztelt számítógép specifikációja tökéletesen alkalmas a játék játszásához. A játékélmény jobban fokozható, amennyiben RTX-es támogatás kap a játék.

2. Chernobylite

Benchmark video

A Benchmark eredmények összegzése

Ennek a játéknak nem volt előzetes FPS szám felmérése. Az erősebb számítógép tulajdonságai miatt érdemes volt vetni rá egy pillantást.

A játék tesztelés alatt „Ultra” grafikai beállításokon futott, amire a menüben figyelmeztetett is, hogy ezek még csak prototípus grafikai beállítások, így még a legerősebb gépeknél is akadhat a játék. A játék tesztelése alatt ilyet nem nagyon figyeltem meg, csak apróbb FPS ingadozások voltak, de a játék tudta tartani a 30 FPS és az afeletti értékeket, ami elég kevésnek hangzik, de ennél a játéknál ez tökéletesen elfogadható.

Amennyiben a grafikai beállításokon csökkentünk, akkor már a játék minden további nélkül kiválóan hozza a 60 FPS körüli értékeket. Mivel a játék még béta verzió, ezért több minden változhat benne, így a grafika is, mivel teljesen még nincsen optimalizálva.

3. Counter-Strike Global Offensive

Benchmark video

A Benchmark eredmények összegzése

 

A játéknál való tesztelés nem hozott számomra meglepetést, hiszen ez a játék nem igényel túlságosan erős konfigurációt. A várható eredményeknek megfelelt.

A játékban nem volt semmi FPS ingadozás, kiválóan elfutott az aktuális gépen. Ehhez a játékhoz egy sokkal gyengébb számítógép is elegendő lenne, amennyiben jobb élményt szeretnénk akkor ez a konfiguráció megfelelő hozzá.

4. Apex Legends

Benchmark video

A Benchmark eredmények összegzése

 

Az előzetes felmérések alapján kevesebb FPS értékeket vártunk el, de a számítógép specifikációi megfelelőek voltak a játék futtatásához. A játékot az elérhető legmagasabb beállításokon teszteltem, viszont a menüben figyelmeztetett, hogy kevés a videókártya memóriája hozzá.

A játék menüjében ez meg is látszott, 30 FPS körüli értékeket mutatott, de a játékmenetben tapasztaltak nem ezt mutatták. Ott a 60 FPS körüli értékek voltak, de a játkéban FPS ingadozás is volt, ami miatt néha lement 30 FPS-ig is, de csak pár másodpercre.

Amennyiben élvezhetően szeretnénk a játékkal játszani akkor érdemes a legmagasabb és a magas grafikai beállításokat keverni, de ha versenyszerűen szeretnénk vele játszani akkor a közepes és a magas grafikai beállításokat javaslom.

A legmagasabb grafikai beállítás a játék élményből nem vett el semmit, élvezhetően lehetett rajta játszani. A jobb képvilág és maximum FPS szám esetére (ingadozások nélkül) javaslok egy erősebb videókártya típust a játékhoz. A specifikáció többi része tökéletesen megfelelő a futtatásához.

5. Fortnite

Benchmark video

A Benchmark eredmények összegzése

 

A várható eredményeknek eleget téve a játék kiválóan futott, az FPS számok is 60 felett alakultak mindenütt a játékban. Még ingadozás sem volt tapasztalható.

A játékot az elérhető maximum grafikai beállításokon futtattam, de az erős számítógép konfigurációnak köszönhetően tökéletesen futtatható volt. A játékmenet élvezhető volt ezen grafikai beállításokon.

Ez a számítógép bőven eleget tesz a játékmenet élvezhetőségéhez, így nem javaslok ennél jobb számítógépet, még akár versenyszerű játékra is tökéletesen alkalmas.

A HelloPC Gamer X2 számítógép kiállta a próbát, ezeknek a játékoknak a futtatásához ajánljuk!

A konfiguráció IDE kattintva megvásárolható a webáruházunkban

Készítette: Kosztin Péter

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!