fbpx

Mindenki meglepetésére a Microsoft ebben a hónapban kihagyta a Windows szokásos szoftverfrissítését. Azután jött a másik meglepetés: találtak egy olyan biztonsági hibát, melynek befoltozásával mégsem várhattak márciusig, azonnal kiküldték a gépekre.

A Microsoft a “kritikus” kategóriába sorolta, a komolyabb nemzetközi szakoldalak pedig “komoly” dologként hivatkoznak a Windowsban talált hibára, melyhez a szokásos frissítési köröket megkerülve és a következő, márciusi frissítő keddig sem várva, azonnal egy szoftveres javítást adtak ki – nem csomagot, csak egyetlen, de fontos javítást.

A biztonsági rést kihasználva egy támadó távolról is végre tudja hajtatni parancsait a mi számítógépünkön. Ez a Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows 10, valamint a Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 és Windows Server 2016 operációs rendszereket futtató gépekre is igaz.

A Microsoft már elkészítette a javítást, mostanra minden gépre meg kellett érkeznie. A telepítésére – ha nincs automatikusra állítva a kapcsoló – a Vezérlőpult Windows Update pontjában van lehetőség. Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójában található ugyanez. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megléte esetén) már csak újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

A probléma maga egyébként a számítógépek többségén ott lévő Flash Playerrel hozható összefüggésbe. A Flash technológia egyébként olyan sok hibát tartalmaz, hogy a böngészőket fejlesztő cégek szépen lassan meg is kezdték a kiirtását. A Firefox már blokkolja a Flash tartalmak egy részét, ahogy a Chrome böngésző is. És még idén mindkettő alapból likvidálja majd az összes flashes elemet.

Ha már most teljesen szeretné blokkolni a weblapok ilyen, nem biztonságos elemeit – szerintünk érdemes –, akkor itt megtalálja az ehhez szükséges Chrome-, Firefox- és Safari-bővítményeket. Az egyes Flash-tartalmak igény szerint visszakapcsolhatók lesznek, egyetlen kattintással.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!