IMAP

2

Mi a IMAP? Mit jelent az IMAP?

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Mark Crispin fejlesztette ki 1986-ban. A POP3 mellett a legelterjedtebb levéllekérési internetszabvány. A legtöbb modern szerver és kliens is támogatja használatát.
Tehát az IMAP beállítással a felhasználó nem másolja a leveleket a saját gépére, hanem magán a levelező szerveren tárolja őket.

Az IMAP protokoll segítségével a felhasználó leveleit NEM tölti le a saját számítógépére vagy laptopjára az e-mail teljes tartalma csatolmányokkal együtt a levelező szerveren marad. A levelező program eltárolja a saját memóriájában, viszont a megnyitásához minden esetben internet kapcsolat szükséges!

Néhány fontos tudnivaló az IMAP beállításokról:

  • A levelek bármilyen levelezőprogramból, bármilyen számítógépről, laptopról vagy mobil eszközről elérhetők és akár egyszerre is használhatók. A levelezés teljes szinkronban van az összes levelezőkliensben. Minden levelünket minden eszközön látjuk (pl. beérkezett, elküldött levelek, piszkozatok).
  • Leveleinket CSAK akkor tudjuk megnyitni, ha a munkaállomásunk internet kapcsolattal rendelkezik, amennyiben ez nem teljesül, úgy a leveleket nem tudjuk betölteni
  • Az IMAP4 kliensek képesek létrehozni, átnevezni és törölni postafiókokat, amelyeket a felhasználó általában mappáknak lát. Megosztott és nyilvános mappákat is lehetséges létrehozni.
  • Sok levél esetén a levél törzsében történő keresés lassabb, mint a POP3 esetén.

Az IMAP4 TCP/IP-n keresztül kommunikál a 143-as porton. Sok régebbi protokolltól eltérően az IMAP4 natívan támogatja a biztonságos bejelentkezést (de nem titkosított jelszavak is előfordulhattak). Lehetséges titkosítani az IMAP4 kommunikációt SSL-lel, ilyenkor az IMAP4 a 993-as portot használja.

A levelek kiküldéséhez az úgynevezett SMTP protokollon keresztül van lehetőségünk.

Levelezés, levelező program beállításokkal, e-mail küldéssel és fogadással kapcsolatos beállításokat IDE kattintva talál!

2 Hozzászólások
  1. Tóth Ildikó mondja

    Kedves László! UPC-s vagyok, Tunderbirdem van, kb. 8 napja sem fogadni, sem küldeni e-mailt nem tudok, segítséget nem kapok. Biztosan valamit én állítgattam el, mert már a webmail sem működik. Esetleg a totem@gmail.hu-n tudunk kommunikálni. Tudna segíteni? Előre is köszönöm!

  2. Tóth Ildikó mondja

    Kedves László, tegnap kértem segítséget a Thunderbird beállításához. Közben váratlan vendégem érkezett Franciaországból, ezért szakítottam meg a kapcsolatunkat. Most azonban már itt vagyok, tudna segíteni? Köszönöm: Tóth Ildikó

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!