fbpx

Ez egy nagyon jó kérdés, de sajnos nem mindenki fordít kellő figyelmet a számítógépe tisztán tartására…

Én azt szoktam mondani, hogy azért évente egyszer nem árt az átvizsgálás, főleg, ha olyan helyen laksz, ahol nagyon sok a por. Ott azért a saját érdekemben pár havonta ránéznék a gépre.

Miért érdemes kitakarítani?

Egy egyszerű példán keresztül felvázolom, hogy miért van jelentősége annak, hogy a számítógépünk miért ne legyen poros, és mik történhetnek ez hatására.

Hasonlítsuk össze a számítógépet az emberrel.

Az embernek az átlagos testhőmérséklete 36,8 fok. A testhőmérséklet a nap folyamán ingadozik: reggel 6 órakor mérhető a legalacsonyabb, és délután 4 és 6 óra között a legmagasabb hőmérséklet. A 37,6 fok az már hőemelkedésnek számít, míg 38 foktól kezdve már lázról beszélünk és olyankor általában az ember nem nagyon érzi jól magát. Érzi, hogy valami nem stimmel, nem úgy működnek a dolgok, mint általában, sőt amennyiben nem próbáljuk minél hamarabb levinni a testhőmérsékletet láz esetén, könnyen az életünkbe is kerülhet. Na de ne temessük az embert, lássuk mi a helyzet a számítógép esetében.

A számítógépnek vagyis az alkatrészeinek is, mint az embernek van egy üzemi hőfoka, amin minden alkatrész normálisan működik. Túlmelegedés esetén már nem úgy működik, nem úgy hajtja végre a parancsokat, ahogy kellene.

“A por, mint ellenség”

Főleg a por az ellensége, sajnos besegít abban, hogy az alkatrészek ne kapják meg a megfelelő hűtést. Ez a legfontosabb a processzor esetében, ugyanis ez csinálja a feladatokat. A processzor ventillátorja alá, melé, köré szépen be tud épülni a por, ami egy szép réteget tud képezni, és amennyiben nem tudja a ventillátor rendesen lehűteni a processzort, a számítógép elkezdhet “hülyeségeket” csinálni (akadozik, lefagy, megáll stb…), a túlmelegedés miatt. Amennyiben nem figyelünk rá és nem kap megfelelő hűtést, akár az alaplapot meg is sütheti.

Ugyanez elmondható a videókártyára és a tápegységre is, ne hagyjuk, hogy a por feleméssze.

Általában maximum 1 órát vesz igénybe, amíg szépen kiszedünk minden alkatrészt és alaposan kitakarítjuk.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!