fbpx

Mintha szerelmespár lennének, úgy követi egymást az Ubuntu Linux és a Microsoft Windows. A világszerte népszerű Ubuntu fejlesztője, a Canonical is úgy gondolja, hogy a tabletek akkor lesznek igazán hasznosak, ha számítógépként is működnek. A Microsoft pedig ahogy kinyitja a száját, egy hibrid gép esik ki belőle.

A Canonical által bemutatott Aquaris M10 tablet full HD kijelzővel, 1,5 GHz-es Mediatek processzorral és 2 GB RAM-mal érkezik, vagyis körülbelül az Intel Atom processzoros tabletek felhasználói élményét hozhatja. Erről többet megtudunk majd a barcelonai mobilkongresszuson, ahol a Mark Shuttleworth cégvezér is előadást tart majd az új kütyüről, és lehetőségünk lesz kipróbálni.


Fotó: Canonical

Ha monitort, billentyűzetet és egeret kötünk az iPad Airnél is könnyebb tabletre, akkor az appok ablakokban jelennek meg, pont mint az asztali operációs rendszereken.

Együtt küzdenek

Asztali operációs rendszert először a Motorola Atrix nevű hibrid mobilon láttunk, ez egy dokkolóba helyezve nyitotta meg a rátelepített Linuxot. Nagy kijelzőn, egérrel és billentyűzettel vezérelve. Ez még öt éve történt, és azóta a Microsoft is öles léptekkel halad e cél felé. A tablet-számítógép konverziót már sikeresen megoldották, a Windows 10 érintőkijelzővel és hagyományos perifáriákkal egyaránt jól kezelhető.


Fotó: Canonical

Ugyanezt még nem mondhatjuk el a Windows 10 Mobile okostelefonokról. A tavaly bemutatott operációs rendszer a Continuum funkció, amivel a mobil főbb applikációit nagy kijelzőn lehet futtatni, a teszünkben még akadozva működött.

A Canonical bevallottan egyetért a Microsoft elképzelésével, hozzátéve, hogy nincs végső megoldásuk mindenre, amire az embereknek szüksége lehet, de igyekeznek megmutatni nekünk, hogy miként képzelik el a jövőt.

 

index.hu

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!