fbpx

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Telekom Nyrt. bejelentette, hogy aláírták a frekvenciák használatba vételéhez szükséges hatósági szerződést, amely biztosítja, hogy hazánkban tovább növekedjen az adat- és telekommunikációs szolgáltatások hozzáférhetősége. A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató a frekvenciakijelölés és a rádióengedély birtokában már holnaptól a technológia nyújtotta maximum sebességet biztosítja majd ügyfeleinek teljes hálózatában, és azonnal újabb 450 darab új 4G állomást kapcsol be hazánk digitális vérkeringésébe. A Telekom tervei szerint 2015 végére országos, lakossági szinten pedig 93 százalékos kültéri lefedettséget és kiváló szolgáltatásminőséget nyújtó 4G hálózatot biztosít ügyfeleinek.

Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom Nyrt. szabályozási igazgatója, Cristopher Mattheisen vezérigazgató, Karas Monika NMHH-elnök és Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója | Fotó: Sebestyén Gábor

A sikeresen lezárult frekvenciapályázatot követően az NMHH a nyertes pályázók közül elsőként a Magyar Telekommal írta alá az elnyert frekvenciablokkok használatba vételéhez és üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést. Karas Monika, az NMHH elnöke október 17-én átadta Christopher Mattheisennek, a Magyar Telekom vezérigazgatójának a frekvenciák használatára jogosító frekvenciakijelölést és rádióengedélyt. Mint ismert, a hatóságnak a pályázati eredmény közzétételétől számítva 50 napja volt szerződést kötni a nyertes szolgáltatókkal. Az október 1-jén megkezdett tárgyalásokat követően két hét alatt sikerült megállapodnia a két félnek, amelyet a közös célok és az együttműködő hozzáállás tett lehetővé. Ez is példázza azt, hogy az NMHH partnerként tekint a szolgáltatókra, és élenjár abban, hogy a 2034-ig szóló frekvenciahasznosítás feltételeit rögzítő megállapodással megfelelő alapokat teremtsen mind az állami tulajdonosi jogokat gyakorló NMHH, mind a hazánk digitális gazdaságában fontos szerepet vállaló mobilszolgáltató, mind az előfizetők jövőbemutató érdekharmonizációjához.

Az újonnan megszerzett frekvenciák alkalmasak a ma elérhető legjobb szélessávú technológiák, különösen a 4G/LTE fejlesztésére, és garanciát nyújtanak a mobilpiac biztonságos és fenntartható fejlődésére. Az NMHH számára kiemelten fontos, hogy a sikeres, lezárt frekvenciaértékesítéssel újabb lendületet adjon a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének, és ezáltal ösztönözze a szolgáltatások minőségének javulását és hozzájáruljon a fogyasztói jólét növeléséhez, az információs javak hozzáféréséhez. Cél, hogy a szolgáltatók ne passzív bérlői, hanem aktív felhasználói legyenek a kiosztott frekvenciáknak.

Már holnaptól tovább bővül a Telekom 4G lefedettsége

Christopher Mattheisen és Karas Monika | Fotó: Sebestyén Gábor

A Telekom a frekvenciaértékesítés során az A, D és E csomagot nyerte el, vagyis a pályázat eredményeként több mint duplájára növelte – 85 MHz-ről 189 MHz-re – az országosan igénybe vehető, teljes sávszélességét. A nagy lefedettség elérésére alkalmas 800 MHz-es LTE/4G hálózat kiépítésére kötelezettségként vállalta a szolgáltató, hogy az eddig le nem fedett 1000 fős lakosságszám alatti települések 38 százalékát fogja lefedni egy éven belül.

A Telekom az új frekvenciák birtokbavételét követően azonnal tovább bővíti 4G lefedettségét és már szombattól országosan újabb 450 darab 4G állomást kapcsol be hazánk digitális vérkeringésébe, valamint teljes hálózatában a technológia nyújtotta maximum sebességet biztosítja majd ügyfeleinek – jelentette be a mai közösen megrendezett sajtótájékoztatón Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A Telekom elkötelezett a 4G mobilszolgáltatások további fejlesztése mellett, a szolgáltató tervei szerint 2015 végére gyakorlatilag országos, lakossági szinten 93 százalékos kültéri lefedettséget és kiváló szolgáltatásminőséget nyújtó 4G hálózatot biztosít ügyfeleinek.

 

Forrás: NMHH

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!