fbpx

A Compute Card nevű újdonsága egy számítógép, ami úgy hordozható, hogy közben nem laptop. És jóval kisebb is annál. A pc-gyártásban igencsak meghatározó Intel szerint a kütyü alaposan megváltoztathatja azt, amit ma a számítógépekről és számítógépezésről gondolunk.

Egyetlen képernyő elég ahhoz, hogy bárhol a saját számítógépünket használhassuk, amit zsebben hordozhatunk magunkkal. Erről szól az Intel Compute Card névre hallgató új eszköze, ami egy bankkártyánál alig nagyobb számítógép. A vállalat nem csak egy újabb kütyünek szánja az eszközt, hanem úgy látja, sok mindent megváltoztathat.

Gondoljunk csak például arra, hogy egy ilyen, igazán személyi számítógépet mennyire egyszerű mindenhová magunkkal vinnünk. Aztán csak bele kell csúsztatnunk egy monitorba, majd ugyanaz a már ismerős környezet fogad minket, akárhol vagyunk, otthon, ismerősünknél, az irodában vagy akár a munkahelyen. Mennyivel egyszerűbb, mint a céges notebookot vagy a sajátot hordozgatni.

A Compute Card pontos specifikációjáról ugyan még nem beszélt az Intel, de a több nemzetközi médiumnak adott információmorzsáikat összefésülve az látszik, hogy egy mai átlagos laptop ereje bőven benne van a kártyában is. A BBC videójában például egy teljes értékű Windows 10 rendszer fut a 1,61 GHz-es processzorral és 4 GB RAM-mal szerelt minigépen.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy böngészgető, zenét hallgató, képeket és videókat néző, szöveget szerkesztő és nem túl hardverigényes játékokkal játszó átlagfelhasználó számára teljesen jól használható lesz a kártya méretű számítógép. Amiről persze, kiviteléből adódóan, hiányzik az áramellátást biztosító táp, az USB- és HDMI-csatlakozók – ezeket a képernyőkhöz csatlakoztatható vagy akár azokba be is építhető dokkolóegységek biztosítják.

Maga az Intel – ahogy például az ultrabookok esetében is – nem egy konkrét terméket alkotott, hanem “csak” kitalálta az új pc-kategóriát. A konkrét kártyapécéket a Lenovo, a HP, a Dell és a Sharp készíti és árulja majd. Az első ilyen gépek a tervek szerint valamikor nyáron kerülhetnek piacra.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!