fbpx

Jobb, ha fel sem veszi a telefont, ha 50-es vagy 60-as előhívóról hívják.

Ugat éjszaka a kutyád, túl hangosan szexelsz, fűszag terjed a lépcsőházban, összetörted az autónkat – nagyon sokan kaptak ilyen, és hasonló témájú, 50-es vagy 60-as előhívójú számról érkező hívásokat mostanában.

Napok, hetek óta téma a Facebookon, és a csaló telefonszámokat rögzítő oldalakon, hogy meglepően sok embert hívogatnak 50-es előhívójú számról, és a vonal túlsó végén egy ismeretlen vádolja meg kisebb-nagyobb rossztettekkel a hívást fogadókat.

A hívások azonban egy telefonos applikációból érkeznek, nem valós személytől. A JokesPhone alkalmazás lényege, hogy kiválasztunk egyet a felkínált tréfákból, megadjuk egy ismerősünk számát, majd az app felhívja az áldozatot, és idegesítő, gyakran agresszív hangon vádolja meg kisebb-nagyobb dolgokkal gyanútlan ismerősünket – írja a 444.hu.

Az igazán para rész, hogy a hívásokat az app rögzíti, a megrendelő azokat visszahallgathatja, sőt meg is oszthatja  Messengeren vagy közösségi oldalakon. Arról, hogy a hívást rögzítik, a hívott felet nem tájékoztatják, márpedig a magyar törvények szerint hangfelvétel engedély nélküli elkészítése önmagában visszaélésnek minősül.

A kamu hívások a JokesPhone által jönnek, viszont sokan nem tudják hogy ezzel idegent megtréfálva vétség vagy bűncselekmény miatt a BTK 222.§ értelmében 1 évtől 3 évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétele – áll a logout.hu cikkében. A készítő pedig zaklatás esetén tettestársnak minősül. Ezt kivédeni a szolgáltató nem tudja,egyedül csak az alkalmazás áruházak tudnák az ilyen alkalmazásokat kiszűrni.

Úgy tűnik, eddig senki sem találta szórakoztatónak a tréfákat, az egyik mérges kommentelő arról írt, hiába nem vette fel a számára ismeretlen számot, 20 percen át folyamatosan hívogatták. Az applikáció oldalán csak füstölgő értékelések olvashatók, a telefontudakozo.hu-n pedig többen azt írják, feljelentést tesznek a rendőrségen zaklatás miatt.

Mindenesetre, ha Ön szeretné mégis kipróbálni, a program androidos verziója megtalálható ezen a linken, az iPhone verziót pedig itt leli. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a hívott fél nem tud arról, hogy Ön a hívását rögzíti, az bizony bűncselekmény, ha viszont csak azért töltené le, hogy saját telefonszámával kipróbálja, milyen is a program, nem követ el semmit.

És akkor a lényeg: Hogyan védekezhet az alkalmazás ellen

Csapatunk jelenleg két olyan alkalmazásról tud, amivel kezdeményezhetők hasonló hívások. Az egyik a már említett JokesPhone, a másik neve pedig Juasapp.

Amennyiben Ön nem szeretne hasonló hívásokat kapni nincs más dolga, mint hogy lejelenti ezt az igényét a következő két linken:

Telefonszámom blokkolása a JokesPhone alkalmazásban

Telefonszámom blokkolása a Juasapp alkalmazásban

 

Ne hagyja magát átverni!

 

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!