Számítógép indítása USB meghajtóról – Acer laptopok

0

Manapság már a számítógépekben ritkán van optikai meghajtó, ezért sokszor kénytelenek vagyunk egy USB eszközről telepíteni az operációs rendszerünket. De tudod-e, hogyan tudod ily módon elindítani a gépet?

A megoldás igazából géptípusonként változó, a mai cikk a saját laptopom, egy Acer Aspire E15 pendrive-ról való indítását mutatja be.

Kikapcsolt Acer laptop kijelzője
Az Acer laptop kijelzője, mielőtt még bekapcsolnád.

Minden notebook esetében legyen az első dolgod meggyőződni arról, hogy a számítógép csatlakoztatva van az elektromos hálózathoz… szól a szakszöveg, de mondhatnám úgy is, hogy dugd be a konnektorba! Ha ez megvan, akkor nyomd meg a bekapcsoló gombot és várj pár másodpercet!

Tedd azt, amire eddig mindig azt mondták, hogy ne csináld: Indítsd el a BIOS-t

Miután eltelt az a bizonyos néhány másodperc, a képernyőn megjelenik valami… legtöbbször a lent látható logó, kivéve, ha a gépet átállítod “Legacy” módba, de erről majd később írok.

Ha a BIOS-ban valami mást is elállítasz, akkor ideiglenesen könnyen használhatatlanná teheted a géped, ezért csak a cikkben leírt dolgokat állítsd el!

Induló képernyő
Bekapcsolt Acer laptop induló képernyője

A BIOS-ba belépve a számítógéped paramétereit láthatod, azonban ezzel most nincs semmi dolgod.

Bios belépés
Az “F2” billentyű lenyomása után bejutottál a számítógép BIOS rendszerébe.

Ha azt szeretnéd elérni, hogy számítógéped csak bizonyos alkalmakkor induljon az USB meghajtóról, akkor kövesd a következő lépést!

A jobbra-balra nyilakkal navigálj a “Main” fülre, ott keresd meg az “F12 Boot Menu” beállítást! Ha itt az eredeti beállítás “Enabled”, akkor nincs más dolgod, csak kilépni és újraindítani. Ha viszont az előre beállított opció “Disabled”,  akkor a fel-le nyilakkal ki kell választanod a beállítást, majd egy “Enter” billentyű lenyomásával megnyitni a “kapcsolót”. Állítsd át az opciót “Enabled”-re, majd véglegesítsd “Enter”-rel!

Nyomj egy “F10”-et, majd egy “Enter”-t!

Boot menü bekapcsolása
Ebben a menüben tudod bekapcsolni az “F12”-vel indítható Boot-menüt.
Biztosan menteni akarsz?
A beállítások mentéséhez nyomj “F10”-et!

Amikor a számítógép újraindul nyomd meg az “F12” billentyűt, az se baj, ha 3-4 alkalommal teszed.

Boot menü
“F12” megnyomása után bejött a Boot-menü

Válaszd ki az USB meghajtót, ami nálad lehet más, de nálam így szerepel: USB HDD: KingstonDT 101 G2, és indul a telepítőd.

Indíts automatikusan pendriveról!

A következő beállítás abban segít, ha azt szeretnéd elérni, hogy géped minden olyan esetben USB meghajtóról induljon, amikor az csatlakoztatva van.

A BIOS-ba belépve a jobbra-balra nyilakkal navigálj a “Boot” fülre, majd a fel-le nyilakkal válaszd ki az “USB HDD” lehetőséget és itt ne nyomj “Enter”-t, mert nem fog csinálni semmit! Helyette lehetőséged van arra, hogy az “F5” és “F6” gombokkal fel és le mozgasd a kívánt meghajtót. Ha az 1-es pozícióra vitted nyomj egy “F10”-et, majd “Enter” és a gép újraindul a pendrive-ról!

Boot sorrend
Ebben a menüben lehet beállítani a Boot sorrendet.

De mi van, ha a gépem nem indul a meghajtóról?

A Microsoft ajánlata szerint a Windows 8, vagy az utáni rendszereket UEFI módban ajánlott telepíteni (az UEFI a BIOS utódja), de vannak olyan Windows 8 telepítők, amelyek csak a régi, “Legacy” megoldást támogatják. Ilyennel találkoztam én is.

Ilyenkor nincs más dolgod, mint bemenni ismét a BIOS-ba az “F2”-vel, majd a “Boot” fülön a Boot Mode opciót “UEFI”-ről “Legacy”-ra állítani. Természetesen ez visszafelé is ugyanígy állítható. Ha kész van ez a beállítás is, akkor az “F10” lenyomásával mentsd a munkád és indítsd újra a gépet a korábban választott módon! A telepítő indulni fog.

 

UEFI mód beállítása
Ebbe az állásba állítsd a kapcsolót az UEFI módhoz!

 

Legacy mód beállítása
Ebbe az állásba állítsd a kapcsolót az Legacy módhoz!

 

Microsoft javaslat az UEFI módra
A Microsoft javasolja, hogy a Windows 8 és későbbi verziókat UEFI módban indítsuk. – Persze ez a Windows 8 telepítőjénél nem minden esetben működik.

 

Restart figyelmeztetés
Amikor váltasz UEFI és Legacy mód között, akkor a beállítás megköveteli az újraindítást.

 

Jó munkát!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a friss hírekről, aktuális akciókról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Hova küldehetjük a levelet?

Sikeresen feliratkoztál!